Conflict coaching

Wat is conflict coaching?

Als conflictcoach begeleid ik één van de of beide partijen in het verkrijgen van inzicht in hun eigen bijdrage aan het conflict. Dit vraagt de nodige zelfreflectie. Het is belangrijk dat ieder verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen bijdrage aan het conflict. Als betrokkene word je je op deze manier bewust van wat er onderliggend meespeelt. Hierbij kun je denken aan behoeften of overtuigingen die belemmerend werken. Daar ga ik op coachen, hierdoor gaat ruimte ontstaan om vanuit een andere invalshoek naar het conflict te kijken. Tijdens dit proces leren de conflictpartners nieuw gedrag aan, om zodoende handiger met een conflict om te gaan. Wat dat is verschilt per persoon en per situatie.

Wat is het verschil tussen mediation en conflict coaching wanneer doen we wat?

Is de duurzaamheid van de relatie belangrijk dan heeft conflict coaching de voorkeur. Hierbij is het wel belangrijk dat beide partijen willen investeren in een gezamenlijke toekomstrelatie. Denk hierbij aan arbeidsrelaties waarbij beide partijen werkzaam blijven voor hetzelfde bedrijf, of buren die naast elkaar blijven wonen. Maar ook echtparen die niet willen scheiden en wel wat aan hun ruzie frequentie of intensiteit willen doen. Ook familieruzies lenen zich bij uitstek voor conflict coaching omdat meestal de relatie moet blijven bestaan, maar de ruzies wel wat minder mogen.

Is het vooral belangrijk dat er snel een oplossing komt voor het conflict en dat partijen daarna goed uit elkaar kunnen gaan, dan heeft mediation de voorkeur. Denk hier bijvoorbeeld aan een (echt)scheiding.

Persoonlijk streef ik naar een combinatie van mediation en conflict coaching als het conflict zich daarvoor leent. Is er bijvoorbeeld sprake van emotionele pijn bij één of beide partijen, dan is er eerst conflict coaching nodig om vervolgens tot een goede mediation te kunnen komen. In andere situaties is het belangrijk dat eerst het probleem wordt opgelost. Daarna ondergaan beide partijen conflict coaching, om inzicht te krijgen in hun eigen gedrag. Hiermee wordt geleerd dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

Wat is het resultaat van conflict coaching?

Mensen kunnen beter samenwerken. Ze zien oplossingsmogelijkheden als er een conflict dreigt. Ze kunnen zich beheersen en effectief gedrag inzetten om een prettiger contact te hebben en een beter resultaat te bereiken.

Als conflictcoach of mediator ben ik een onafhankelijke en onpartijdige persoon die deskundig is op het gebied van conflicten, emoties en communicatie. Bij conflict coaching gaat het er niet om dat iemand gelijk krijgt of dat iemand wint: als coach zet ik mij in om de belangen van alle partijen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ik leer jullie omgaan met verschillen in persoonlijke eigenschappen en omgangsvormen. Als het nodig is, ga ik hier verder mee, nadat het conflict is opgelost. Hierdoor is de kans kleiner dat er in de toekomst weer conflicten ontstaan die jullie zelf niet op kunnen lossen.

Kan ik ook alleen komen voor conflict coaching?

Als je een conflict hebt dat je graag alleen (zonder de andere partij) wil oplossen, dan kan conflict coaching daarin ook helpen. Ik geloof er in dat een conflict vaak kan worden opgelost door slechts één van de partijen te coachen.

In conflict coaching kijk je samen met mij als conflictcoach naar jouw eigen aandeel in het conflict. Je krijgt inzicht in jouw stijl van conflicthantering en het effect daarvan op de andere partij. Je krijgt vaardigheden aangereikt waarmee je een ander effect kunt bereiken en het conflict ten positieve kunt keren.

Bij welke signalen kan conflict coaching zinvol zijn?

Wanneer er sprake is van ziekteverzuim zonder duidelijke medische oorzaak. Als mensen elkaar mijden of samenwerking weigeren. Bij een verslechtering of stagnering van arbeidsprocessen. Bij nutteloze conflicten die voortkomen uit groei of krimp van een organisatie. Door verandering van de stijl van managen. Bij taakonvolwassenheid van management of medewerkers. Door te hoge werkdruk of falend management.

In welke regio’s werk ik voornamelijk?

Ik werk voornamelijk in de regio’s Venlo, Venray, Roermond en Helmond, ook de rest van Limburg en een deel van Brabant behoort tot de mogelijkheden. Voor andere regio’s kan ik je wellicht doorverwijzen naar een collega.

Via het contactformulier hieronder kun je contact met mij opnemen of bel me op 06 – 45 75 90 93

Ja, ik wil vrijblijvend meer weten over conflictcoaching

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Bericht

Of bel: 06 - 45 75 90 93

Je bent van harte welkom hieronder jouw eigen ervaring met mij op te schrijven …

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Conflict coaching
Average rating:  
 2 reviews
by Afdelingshoofd on Conflict coaching
Conflict coaching heeft uitstekend uitgepakt!

Ramon heeft conflictcoaching toegepast bij een manager en medewerker van ons bedrijf. We hebben bewust voor conflictcoaching gekozen na zijn uitleg over het verschil tussen mediation en conflictcoaching. Wij wilden beide medewerkers voor ons bedrijf behouden en daar paste conflictcoaching het beste bij volgens Ramon. Na een aantal sessies is de omgang tussen de twee medewerkers aanzienlijk verbeterd en weten zij hoe ze conflicten tussen hen zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Ik raad Ramon aan om zijn empatisch vermogen om op verschillende niveau's aan te sluiten om mensen in beweging te krijgen.

Bedankt voor deze mooie review!

by Bert & Miranda on Conflict coaching
Veel beter dan relatietherapie

Ons huwelijk liep al een tijdje niet zo lekker met veel ruzie, maar we wilden niet scheiden. ruim een jaar geleden hebben we relatietherapie gevolgd, dat hebben we niet afgemaakt, we vonden het zweverig en wisten niet wat we ermee moesten doen. Een paar maanden geleden kwamen we op zoek naar een mediator bij Ramon uit en hebben uiteindelijk voor conflict-coaching gekozen. Ramon liet inzien waar en waarom vaak ruzie maakte, ook gaf hij ons concrete oefeningen om ander gedrag te oefenen. Het fijne was dat het zo concreet was en het ons echt vooruit heeft geholpen. We hebben er nu vertrouwen in dat verbeterde sfeer in ons gezin blijvend is verbeterd. Bedankt Ramon!

Graag gedaan! Jullie pakten het erg goed op en lieten een gezonde dosis zelfinzicht zien. Als jullie zo doorgaan zoals de laatste tijd, heb ik er alle vertrouwen in dat jullie het goed zullen hebben samen. Veel succes en geluk gewenst!