Verstandig trouwen: pre-mediation

Trouwen

De meeste mensen trouwen uit liefde en vinden het romantisch om elkaar beloftes te doen. Dat is het natuurlijk ook!  Ga je vandaag de dag trouwen en regel je niks bij een notaris dan trouw je sinds 1 januari 2018 volgens het nieuw huwelijks vermogensrecht en trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Tegenwoordig eindigt ongeveer een derde van de huwelijken in een echtscheiding. Minstens zoveel relaties van samenwonenden (met of zonder kinderen), eindigen ook in een scheiding. Deze wetenschap maakt dat het goed is om ook verstandig te trouwen, zodat een eventuele (echt)scheiding minder conflicten met zich meebrengt. Want je kunt heel goed voordat je gaat trouwen al afspraken maken voor het geval je toch in een (echt)scheiding belandt. Als je deze afspraken maakt vóórdat je gaat trouwen, dan maak je die afspraken in goed overleg, wanneer je nog positief en vol vertrouwen met elkaar kunt praten.

Inbreng in het huwelijk

Het is alleen al belangrijk om op een heldere manier vast te leggen hoe de feitelijke inbreng van goederen in het huwelijk gaat plaatsvinden, zodat je daar jaren later, bij een eventuele scheiding, geen meningsverschillen over kunt krijgen. Wel kan het lastig zijn om het hier samen over te hebben. En, waar moet je het dan allemaal over hebben? Bij dit soort gesprekken is het verstandig een kundig en onafhankelijk iemand in te schakelen. Ik, als mediator kan jullie daarbij helpen. Ik noem dit pre-mediation.

Pre-mediation is, algemeen geformuleerd, een verhelderend gesprek (vooraf) tussen partijen onder leiding van een mediator. In deze betekenis is er (nog) geen sprake van mediation en hoeft er ook nog geen conflict te zijn. Wel worden de vaardigheden van mij als mediator benut om een aantal zaken eens goed met elkaar te bespreken. Misschien wel om te voorkomen dat er überhaupt een conflictsituatie gaat ontstaan. 

Huwelijkse voorwaarden of niet?

In de praktijk blijkt dat scheidende mensen die huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld, vrijwel zonder uitzondering geen idee hebben wat er nu precies in de huwelijkse voorwaarden staat. Dat levert bij scheiding veel problemen en procedures op. Omdat problemen met huwelijkse voorwaarden pas bij scheiding zichtbaar worden, heb ik aardig wat ervaring met betrekking tot de aard van de mogelijke problemen en onduidelijkheden hierover. Afhankelijk van jullie wensen is in sommige gevallen het bij een notaris op laten stellen van huwelijkse voorwaarden niet nodig. Hierdoor trouwen jullie volgens de nieuwe wet in beperkte gemeenschap van goederen. In andere gevallen is het wel aan te raden om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen bij een notaris. Na de pre-mediation krijgen jullie van mij een gedateerd rapport mee en dat is jullie basis voor de beperkte gemeenschap. Of het rapport kan gebruikt worden als basisafspraak  het laten opstellen van de huwelijkse voorwaarden.

Ik ben daarom zeer goed in staat mensen die willen gaan trouwen te begeleiden bij de punten die het beste vooraf besproken en vastgelegd kunnen worden. Vervolgens kunnen die punten in de huwelijkse voorwaarden bij de notaris worden opgenomen. Een goede regeling aan het begin van het huwelijk kan heel veel geld schelen aan het einde van het huwelijk, ongeacht of het huwelijk eindigt door scheiding of door overlijden.

Vijf overwegingen om huwelijkse voorwaarden aan te gaan

  1. Heeft een van de partners meer vermogen dan de ander? Zijn er geen huwelijkse voorwaarden opgesteld, dan krijgen beiden de helft van het vermogen.
  2. Heeft een van de partners schulden? Als er geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, zijn beide partners aansprakelijk voor die schulden.
  3. Heeft één van de partners een eigen bedrijf of plannen in die richting? Huwelijkse voorwaarden kunnen voorkomen dat bedrijfsschulden op het gehele gemeenschappelijke vermogen verhaald worden.
  4. Zijn er kinderen uit een eerdere relatie, dan kunnen huwelijksvoorwaarden ervoor zorgen dat hun nalatenschap (deels) veiliggesteld wordt. Stel, je hebt een vermogen van € 150.000 en twee kinderen uit een vorig huwelijk. Je trouwt op huwelijksvoorwaarden met een partner, die geen vermogen heeft. Bij je overlijden erven kinderen en echtgenote ieder € 50.000. Was je in gemeenschap van goederen gehuwd, dan zou ieder kind slechts € 25.000 erven. De helft van het gemeenschappelijke vermogen (€ 75.000) gaat dan namelijk naar je partner en de kinderen en partner krijgen van de andere helft ieder een derde deel.
  5. Met huwelijkse voorwaarden bescherm je het familiekapitaal. Schenkingen en erfenissen komen zo niet in handen van ‘de koude kant’.
  6. Een bepaling in de huwelijkse voorwaarden kan ervoor zorgen dat de partner uitkeringen uit levensverzekeringen onbelast kan ontvangen. Als de premies van de verzekering door een ander dan de overledene (de verzekerde) zijn betaald, is de uitkering vrij van successierecht. Dit kan alleen als je niet in gemeenschap van goederen bent gehuwd.

In welke regio’s werk ik voornamelijk?

Ik werk voornamelijk in de regio’s Venlo, Venray, Roermond en Helmond, ook de rest van Limburg en een deel van Brabant behoort tot de mogelijkheden. Voor andere regio’s kan ik je wellicht doorverwijzen naar een collega.

Via het contactformulier hieronder kun je contact met mij opnemen of bel me op 06 – 45 75 90 93

Ja, ik wil vrijblijvend meer weten over pre-mediation

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Bericht

Of bel: 06 - 45 75 90 93

Je bent van harte welkom hieronder jouw eigen ervaring met mij op te schrijven …

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Samen eruit Mediation en Coaching
Average rating:  
 0 reviews